Nemecký parlament schválil pomoc pre Cyprus, 13 poslancov rebelovalo

18.04.2013 Celý región

Berlín (TASR) - Dolná komora nemeckého parlamentu dnes väčšinou hlasov schválila záchranný balík pre Cyprus napriek avizovanej rebélii 13 poslancov vládnej koalície, ktorí sa zdržali hlasovania. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.
Minister financií Wolfgang Schäuble varoval členov Bundestagu, že odmietnutie pomoci Cypru vyvolá vlnu otrasov, ktorá zasiahnu celú eurozónu vrátane Nemecka.
"Ak Cypru nepomôžeme, hrozí mu bankrot," upozornil Schäuble poslancov. Pripomenul im zároveň, že eurozóna si postupne, krok za krokom, znova získava stratenú dôveru investorov vďaka opatreniam, ktoré prijala v minulom roku. Ale trhy euru stále neveria tak, ako pred začiatkom dlhovej krízy v roku 2010. Preto je potrebné zabrániť prehĺbeniu problémov v eurozóne a rozšíreniu krízy do ďalších krajín menovej únie.
Opoziční sociálni demokrati a zelení však pred začiatkom parlamentnej schôdze naznačili, že podporia návrh na záchranný úver vo výške 10 miliárd eur pre stredomorský ostrov. Záchranný balík by tak cez Bundestag hladko prešiel. Za finančnú pomoc Cypru zdvihlo ruku 487 poslancov, 102 bolo proti a 13 sa zdržali hlasovania.
O to prekvapujúcejšie sú správy z Cypru, kde má parlament tiež hlasovať o podmienkach pomoci od veriteľov. Podľa niektorých médií, približne polovica poslancov na ostrove sa ich vraj chystá odmietnuť.
 

Vyberte región